PQ_wordmark.png

Farmers Corner

New Zealand Commercial Project Award Winner – Under $2million category

The client’s brief was quite simple – they wanted the best public toilet facility in the Southern Hemisphere. With no predetermined budget, the options to deliver this vision were endless.

The project team used ground breaking timber engineering to form a fully exposed structural frame, which supported a sloping glass roof.

The exposed highly polished concrete floor slab was designed and installed to minimise cracking from the extensive services that were laid within.

The walls were clad both internally and externally with Ōamaru Stone.

Judges said that:

“…together these provide an iconic envelope to enclose the high-quality fixtures and fittings, including the large hand-crafted communal wash trough”.

And

“…the result is a facility where a visit to the toilet has become a photo opportunity exceeding expectation. This project definitely delivered upon the client’s brief”.

In this instance the requirement was for various lengths and heights, all at a width of 30mm. The stone mason applied the slips adhering them directly to the concrete block foundation. The flush mortar joints give the effect of a solid wall, while the geometric steel roofing detail adds a dynamic element, bringing light and shadow into play all across the building.


Product: Sawn faced Ōamaru Stone slips
Size: Various heights and lengths, 30mm thick
Colour pallet: Autumnal hues
Associate product: Laticrete waterproofing membrane and adhesive system
Construction Company: Quaid Construction Ltd
Stone Mason: Murry Wagstaff
Location: Ashburton